συμπληρώματα-διατροφής

Συμπληρώματα διατροφής: τι να προσέξετε κατά την αγορά τους

Συμπληρώματα διατροφής: τι να προσέξετε

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Με τους ρυθμούς της καθημερινότητας να γίνονται ολοένα και πιο γρήγοροι, οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά. Κάποτε υπήρχαν λίγες εταιρίες κυρίως στις ΗΠΑ. Σήμερα, οι εταιρείες αθλητικής διατροφής είναι πραγματικά αμέτρητες. Ορισμένες από αυτές εφαρμόζουν διάφορα διαφημιστικά κόλπα, ώστε να σας ωθήσουν να αγοράσετε τα αναποτελεσματικά συμπληρώματά τους για χάριν της κερδοφορίας τους. Συγκεντρώσαμε μερικά βασικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά τους:

συμπληρώματα διατροφής

Συμπληρώματα διατροφής: Η ετικέτα στο μικροσκόπιο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε, πριν αποφασίζετε αν θα αγοράσετε ένα συμπλήρωμα είναι τα συστατικά που αναφέρονται στην ετικέτα. Θα πρέπει να αναζητάτε συστατικά που αποδεικνύονται αποτελεσματικά στην ανθρώπινη έρευνα. Δεν είναι ασυνήθιστο ένα συστατικό να παρουσιάζει πιθανά οφέλη σε μελέτες πάνω σε ποντίκια, αλλά στη συνέχεια να μην εμφανίζονται σε ανθρώπινες μελέτες. Θα πρέπει πάντα να ψάχνετε για συστατικά με αρκετές αριθμητικά έρευνες, που να υποστηρίζουν τη χρήση τους.

συμπληρώματα-διατροφής

Ο νέος είναι ωραίος;

Οι εταιρείες αγαπούν να χρησιμοποιούν νέα συστατικά για να διαφημίζουν τα συμπληρώματα, ειδικά αν είναι οι πρώτες στην αγορά με αυτά. Χρησιμοποιούν ετικέτες όπως το “πρώτο συμπλήρωμα που περιέχει το Χ συστατικό” ή “νέο συστατικό, που δεν το έχετε ξαναδεί”, για να τραβήξουν την προσοχή. Όμως, ένα νέο συστατικό δεν σημαίνει ότι είναι και αποτελεσματικό. Τα νέα συστατικά συχνά στερούνται ερευνών και προτιμάμε να περιμένουμε περισσότερες για να τα κρίνουμε.

ετικέτα-συστατικά

Συμπληρώματα διατροφής σε δόσεις για ποντίκια…

Ως μέρος του καθορισμού των συστατικών, θα πρέπει επίσης να εξερευνήσετε την αποτελεσματική δόση που πρέπει να λαμβάνετε. Η δοσολογία του συστατικού πρέπει να ταιριάζει με τη δοσολογία που χρησιμοποιείται στις επιστημονικές έρευνες. Για παράδειγμα, αν η επιστημονικά τεκμηριωμένη δοσολογία ενός συστατικού είναι 5000mg/ημέρα αλλά ένα συμπλήρωμα περιέχει μόνο 1000mg, τότε αυτό το συμπλήρωμα είναι underdosed.

συμπληρώματα-διατροφής

“Στρίβειν διά του αρραβώνος”

Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν μικρά μεγέθη σερβιρίσματος (scoop) για να δώσουν την ψευδαίσθηση για περισσότερες μερίδες. Για παράδειγμα, εάν μια ετικέτα κρεατίνης δείχνει 60 μερίδες/κουτί και κάθε μερίδα περιέχει 1000mg καθαρής κρεατίνης, αλλά η επιστημονικά τεκμηριωμένη δοσολογία γι’αυτήν είναι 5000mg, τότε στην πραγματικότητα περιέχει μόνο 12 μερίδες/κουτί.

ετικέτα-συστατικά

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον…

Τα ιδιόκτητα μείγματα (proprietary blends) επιτρέπουν στις εταιρείες να απαριθμήσουν τη συνολική ποσότητα των συστατικών, αλλά να κρύψουν την ποσότητα κάθε μεμονωμένου συστατικού. Τα συστατικά σε αυτή την περίπτωση απαριθμούνται κατά σειρά από την υψηλότερη στη χαμηλότερη ποσότητα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες προσπαθούν απλώς να προστατεύσουν την πνευματική ιδιοκτησία της φόρμουλάς τους. Ισχύει εν μέρει αυτός ο ισχυρισμός, γιατί όντως κάποιες φόρμουλες οφείλουν να προστατευτούν. Από την άλλη, οι περισσότερες απλά κρύβουν τις μικρές ποσότητες των συστατικών τους. Το κακό με τα μείγματα είναι ότι καθίσταται δύσκολο να προσδιορίσετε αν το προϊόν είναι επαρκές στις δοσολογίες του. Ευτυχώς πολλές εταιρίες προσφέρουν τις δόσεις των βασικών συστατικών τους, επιτρέποντας σε γνώστες του αντικειμένου να “αποκρυπτογραφήσουν” την ετικέτα.

συμπληρώματα-διατροφής

“Less is more”

Άλλη τακτική που χρησιμοποιούν οι εταιρείες είναι να συμπεριλαμβάνουν ένα τσουβάλι συστατικών στην σύνθεσή τους. Αυτό το κάνουν με την ελπίδα ότι η μεγάλη ποσότητα των συστατικών θα σας δελεάσει να αγοράσετε τα προϊόντα τους. Αλλά θυμηθείτε, θέλετε να χρησιμοποιήσετε ποιοτικά συστατικά, στις δοσολογίες που χρησιμοποιούνται στις κλινικές μελέτες. Ένα συμπλήρωμα με λίγα συστατικά στις σωστές δόσεις, είναι καλύτερο από ένα με πολλά συστατικά σε χαμηλές δόσεις.

Συμπέρασμα:

Δεν μπορείτε να βασίζεστε στους ισχυρισμούς των προϊόντων πριν την αγορά τους. Πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στην εκπαίδευση πάνω στις ετικέτες ή απλά να αφήσετε τους επαγγελματίες να σας καθοδηγήσουν. Ψάξτε για συμπληρώματα που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια και δεν θα πέσετε ποτέ θύμα του μάρκετινγκ. Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να μας ρωτήσετε στο info@iqfitness.gr.