Members Areainfo@iqfitness.gr

Blog

Σύγκριση δύο πρωτεϊνών ορού γάλακτος

comparison

Πρόσφατα, μου τράβηξε την προσοχή ένα άρθρο στο διαδίκτυο, που σύγκρινε μία πασίγνωστη πρωτεΐνη ορού γάλακτος με μία άλλη νεότερη.

Από αυτή τη σύγκριση πήρα την ιδέα να ενημέρωσω το κοινό κατά πόσο αυτή ευσταθεί και αν το αποτέλεσμά της είναι αξιόπιστο και γιατί. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι θα φτάσω σε αυτά τα συμπεράσματα μέσα από μία εκπαιδευτική διαδικασία. Μέσα από αυτή θα σας διδάξω πως να συγκρίνετε σωστά δύο προϊόντα και τι πρέπει να προσέχετε.

Πως κάνουμε την σύγκριση;

supplement workshop
Supplements Workshop

Στις ομιλίες που έχω δώσει ως εκπαιδευτής πάνω στα συμπληρώματα διατροφής, τονίζω πάντα ότι πρέπει πρώτα να μάθουμε το πως θα διαβάζουμε σωστά μία ετικέτα ενός συμπληρώματος διατροφής κι έπειτα να προχωράμε στην αγορά του. Ένα προϊόν που «δουλεύει» ή «κάθεται» καλά σε κάποιον δεν σημαίνει πως θα συμβεί το ίδιο και σε εμάς.

Πάμε λοιπόν, να δούμε τις 2 ετικέτες της παραπάνω σύγκρισης:

πρωτεΐνη ορού γάλακτος
πρωτεΐνη ορού γάλακτος 1
πρωτεΐνη ορού γάλακτος
Ingredients: Whey Protein Isolate, Hydrolyzed Whey Protein Isolate, Cross-flow & Ultra filtered Whey Protein Concentrate], Skimmed cocoa powder (8%), Vegetable oils [Vegetable Medium Chain triglycerides (MCT) from coconut oil], Flavourings, Inulin (from Chicory), Sweeteners (Acesulfame-K,  Sucralose), Bromelain (from Ananas Comosus 1200 GDU/gm), Papain (from Carica Comusus 1,5 FIP U/mg).

πρωτεΐνη ορού γάλακτος 2

Τα τρωτά σημεία…

Η σύγκριση υφίσταται (δεν είναι άτοπη) όμως έχει 2 βασικά τρωτά σημεία:

  1. Και τα δύο σκευάσματα είναι μείγματα πρωτεϊνών ορού γάλακτος (whey). Το πρώτο απευθύνεται στην κατηγορία του τυπικού ασκούμενου που ψάχνει ένα οικονομικό σκεύασμα με περιεκτικότητα 70-80% σε πρωτεΐνη. Σε αυτό παρατηρούμε έναν συνδυασμό απομονωμένης (isolate) και συμπηκνωμένης (concentrate) πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Το δεύτερο όμως ανήκει στην πιο ακριβή κατηγορία, καθώς έχει ως βάση την απομονωμένη και υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein isolate & hydrolysate).
  2. Επιλέγεται εσκεμμένα μία πασίγνωστη πρωτεΐνη για να τονιστεί η ανωτερότητα της δεύτερης, ενώ αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα σωστοί η σύγκριση πρέπει να γίνει με άλλο σκεύασμα της ίδιας εταιρίας το οποίο έχει την ακόλουθη ετικέτα:
πρωτεΐνη ορού γάλακτος
πρωτεΐνη ορού γάλακτος 3

Πάμε να τις δούμε εν τω βάθει…

Αν συγκρίνουμε τώρα την δεύτερη ετικέτα με την τρίτη που πρόσθεσα, θα δούμε ότι: ναι μεν η δεύτερη (πράσινη συσκευασία) έχει 86% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όμως η τρίτη έχει καλύτερες πηγές. Περιέχει 83% πρωτεΐνη αποκλειστικά από απομονωμένη (isolate) και υδρολυμένη πρωτεΐνη (hydrolysate). Ενώ η δεύτερη έχει ως τρίτη επιλογή μες στο μείγμα την συμπηκνωμένη (concentrate). Η συμπηκνωμένη ναι μεν έχει ευεργετικές ιδιότητες, όμως είναι φθηνότερη από τις άλλες δύο. Τι κρατάμε από αυτό; ότι δεν παίζει ρόλο μόνο ο αριθμός σε πρωτεΐνη/100γρ. αλλά και οι πηγές από τις οποίες προέρχεται αυτή.

Συμπερασματικά:

Έχουμε να κάνουμε στα χαρτιά* (…) με δύο πολύ καλές πρωτεΐνες. Οποιαδήποτε πρωτεΐνη με υψηλή περιεκτικότητα θα μας βοηθήσει να καλύψουμε τις αυξημένες ημερήσιες ανάγκες. Αυτές διαμορφώνονται στα 1,6-2γρ./κιλό σωμ.βάρους σε ασκούμενους που έχουν ως στόχο την μυική υπερτροφία.

Το παρόν άρθρο δεν είναι εχθρικά διακείμενο προς καμία πλευρά και έχει ως σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση του καταναλωτή. *Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι αυτό που βλέπουμε στις ετικέτες υπάρχει και στο κουτί, μιλάμε για 2+1 πολύ καλές επιλογές με τα υπέρ και τα κατά τους. Θα τις σύγκρινα περισσότερο στην πράξη όσον αφορά: την περιεκτικότητα τους σε αμινοξέα (στην πράσινη συσκευασία όσο κι αν έψαξα δεν τη βρήκα στο διαδίκτυο), τη γεύση και τη διαλυτότητά τους, παρά με βάση τα ποσοστά τους σε μακροθρεπτικά συστατικά. Περιεκτικότητα +/- 2-3% σε πρωτεΐνη δεν θα κάνει την διαφορά. Όλα κρίνονται στο τέλος βάση των παραπάνω σε συνάρτηση με την τιμή τους. Στο εγγύς μέλλον θα ακολουθήσουν τέτοιες κριτικές και συγκρίσεις. Λίγη υπομονή ακόμα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *